30 de nov. 2009

L'escepticisme fraudulent

L'escepticisme és l'actitud d'incredulitat davant dels fets. Ara bé, com que tot coneixement requereix en major o menor mesura un grau de credulitat (vegeu el problema de la inducció i el problema de la causalitat) l'escepticisme radical conduiria a no creure en absolutament res (e.g., ni tan sols en la pròpia existència). Hassan-i Sabbah probablement entraria dins d'aquesta categoria d'escèptics llunàtics.

Ara bé, en el llenguatge comú, «escepticisme» és refereix merament a l'aplicació del mètode científic, és a dir, la investigació de fenòmens per mitjà de la recerca i l'anàlisi d'evidències empíriques. Un científic creu que una hipòtesi és certa o no, en funció de les evidències empíriques existents.

El científic es diferencia del fals escèptic, o l'escèptic fraudulent, tals com els denominats escèptics de la teoria de l'evolució o els escèptics del canvi climàtic, pel fet que el veritable escèptic -el científic- descarta una creença quan se li presenten millors evidències. En canvi, el pseudoescèptic és limita a cercar dades que suportin la seva creença i ignora deliberadament totes les dades que la contradiuen.

27 de nov. 2009

L'ICFI i el dret d'auto-determinació

El 1931, Trotski va escriure:

"No és la nostra preocupació, és clar, demanar que catalans i bascos se separin d'Espanya; però és el nostre deure insistir en el seu dret de fer-ho, en el cas que així ho vulguin", i que "els treballadors defensaran total i completament el dret de catalans i bascos d'organitzar el seu estat independent en l'eventualitat que de forma majoritària aquestes nacionalitats s'expressin a favor de la separació."

Això contrasta de ple amb l'anti-nacionalisme galopant del Comitè Internacional de la Quarta Internacional, que s'oposa frontalment a qualsevol forma de nacionalisme que no sigui palestí:
The unity of the working class presupposes political opposition to separatism, but it does not mean identifying with the national capitalist state. On the contrary, all national divisions must be transcended in the struggle for the unity of the Spanish, European and international working class. The crisis of the nation state must find a progressive solution not in the break-up into smaller, and less viable entities based on the reactionary concept of ethnicity, but in its replacement by a more rational and universal form of economic and social organisation that corresponds more directly with the economic realities of globalised production—the United Socialist States of Europe.
El pretext és que el secessionisme només alimenta una competició fratricida entre les diferents regions que condueix al desmantellament dels drets i l'erosió de les condicions de vida dels treballadors.

26 de nov. 2009

La pregària del dia d'Acció de Gràcies

Sembla ser que als Estats Units d'Amèrica s'acosta el suposat dia d'Acció de Gràcies. És el moment, doncs, de mirar aquest video del Gus Van Sant protagonitzat brillantment per William S. Burroughs, en el qual recita el poema titulat "La pregària d'Acció de Gràcies".



Hi ha una traducció barroera al Barcelona Review, per qui hi estigui interessat.

19 de nov. 2009

Bardot a favor d'il·legalitzar els toreros


L' actriu francesa Brigitte Bardot ha enviat una carta al partit pseudo-socialista de Catalunya (PSC), en la qual qualifica els toros de "espectacle increïblement sàdic" i es mostra favorable a la iniciativa legislativa popular que persegueix il·legalitzar els toreros. A ningú no se li escapa que matar animals gratuïtament és una salvatjada que està fora de lloc en qualsevol societat avançada. Per altra banda, també és cert que els toreros i tot el que els envolta constitueixen un atemptat de primer ordre contra l'estètica i el bon gust, i només per aquesta raó ja haurien de ser il·legalitzats.

16 de nov. 2009

L'atac contra l'USS Liberty i el seu encobriment


James Akins escriu sobre l'atac de l'exèrcit israelià contra l'USS Liberty durant la Guerra dels Sis Dies, i el posterior encobriment de l'acció per part de les autoritats. L'USS Liberty era un vaixell espia nordamericà, que el 8 de juny de 1967 es trobava en aigües internacionals, a 13 milles de la costa de Gaza. El vaixell anava degudament identificat com a pertanyent a la marina dels Estats Units d'Amèrica. Va ser sobrevolat diverses vegades per avions de guerra israelians i posteriorment bombardejat per aire i mar amb resultat de 34 mariners morts i 171 de ferits. En subsegüents "explicacions", diu Akins, els israelians es van excusar amb l'inversemblant pretext que havien confós l'USS Liberty amb un vaixell de càrrega egipci. Tot i la gravetat de l'incident i les tèrboles circumstàncies en què es va produir, les autoritats nordamericanes van donar per bona la versió isrealiana i van mirar de minimitzar l'assumpte tant com van poder, fins a l'extrem de falsificar les xifres de morts i ferits.

A Slashdot hi ha un fil de debat sobre la qüestió, on també s'esmenta l'afer Lavon, una operació subreptícia israeliana contra objectius britànics i americans a Egipte, el 1954.

11 de nov. 2009

A favor de l'impost de successions

Ara que els polítics s'han adonat que rebaixar l'impost de successions els farà guanyar vots, és previsible que res no podrà aturar la reducció d'aquest impost. Tanmateix, és necessari entendre que l'impost sobre les successions és un impost que està perfectament justificat des d'un punt de vista filosòfic, en tant que redueix l'herència i, consegüentment, les desigualtats de naixement. Mikhail Bakunin era un partidari, no ja de gravar l'herència amb un impost, sinó d'abolir-la completament:
El derecho de herencia, en nuestra opinión, debiera suprimirse, ya que mientras exista perdurará la desigualdad económica hereditaria, no la desigualdad natural de los individuos, sino la desigualdad artificial de clases -y ello siempre engendrará la desigualdad hereditaria en el desarrollo y la formación de las mentes, y cuya continuación sería la fuente y la consagración de todas las desigualdades políticas y sociales. La tarea de la justicia es establecer la igualdad para cada uno, pues aquella igualdad dependerá de la organización económica y política de la sociedad- una igualdad con la que cada uno va a comenzar su vida, y por la que cada uno, dirigido en su propia naturaleza, será el producto de sus propios esfuerzos. En nuestra opinión, la propiedad de los difuntos debería acumularse a los fondos sociales para la instrucción y la educación de los niños de ambos sexos, que incluye la manutención de ellos desde su nacimiento hasta que alcancen la mayoría de edad.
Font: Socialisme sense estat, M. Bakunin.

23 agents de la CIA condemnats per terrorisme

Un jutge italià ha declarat 23 agents de la CIA culpables de segrestar un religiós a Itàlia. El segrest és la clàssica acció terrorista, i això converteix els dits agents de la CIA en culpables de terrorisme a tots els efectes. El govern dels Estats Units d'Amèrica a refusat extradir els 23 terroristes, cosa que posa de relleu fins a quin punt arriba aquesta farsa que és la suposada guerra contra el terrorisme, que no és res més que una sèrie d'agressions criminals injustificables contra països endarrerits tecnològica i culturalment.