1 de maig 2011

El video manipulat del Real Madrid

Hores després de la semi-final de la Copa d'Europa de dimecres passat, va començar a circular un video de l'entrada de Pepe a Alves, que va costar la tarjeta vermella directa al jugador del Madrid. En aquest video es veia que el jugador Pepe tocava la pilota i no tocava la cama del jugador Alves. El video es va veure per primer cop a Intereconomia, a on el van presentar dient que havien "ampliat" la imatge. Els dies següents el van reproduir els diaris del Real Madrid (Marca i AS) i el mateix Real Madrid que el va projectar a tort i a dret abans de la roda de premsa del traductor portuguès en què va assegurar que les "imatges parlen per si soles".

Després hi van haver rumors que el video estava manipulat. Alguns aficionats van analitzar el video frame per frame i van trobar una discrepància amb una altra versió de la mateixa escena. Aquest experiment es pot reproduir fàcilment amb qualsevol programa de reproducció de video que permeti la reducció frame a frame. Es pot comprovar que efectivament un dels dos videos està manipulat:


Els videos mostren exactament la mateixa jugada des del mateix angle, però hi ha un frame (i només un) que és diferent en un video respecte a l'altre. En un video, Pepe clarament no toca Alves. A l'altre, el toca clarament. És evident que aquesta discrepància entre els dos videos només pot ser el resultat de la intervenció humana. Algú ha volgut re-escriure la història i canviar els fets. Quin dels dos videos és el que està manipulat és difícil de dir, a causa que no tenim accés a la filmació original. Per tant, només podem especular. Ampliant la imatge, es pot comprovar que en el video en què Pepe no toca Alves, la imatge efectivement sembla haver estat retocada:


Considerant els precedents, que són que diaris del Real Madrid ja han publicat imatges manipulades amb anterioritat, calumniat i difamat els rivals del Real Madrid, és pràcticament segur que el video del Real Madrid és el que és fals. El que és sorprenent d'aquesta història és que una manipulació d'aquesta magnitud acabarà passant, segons sembla, amb total impunitat. Per què els periodistes que tenen els recursos i la capacitat tècnica per desenmascarar aquest frau romanen en silenci? Aquest és el misteri.