10 de febr. 2010

El problema de la borsa

La premsa, la televisió i els mitjans de comunicació insisteixen a interpretar la borsa en uns termes totalment equívocs. La borsa no és res més que el que en la retòrica financera es coneix com un "mercat secundari", és a dir un mercat de revenda.

Per fer una analogia, és com la revenda d'entrades del futbol. Els clubs posen a la venda les entrades (el "mercat primari") i posteriorment qui les ha comprat les posa a la revenda (el "mercat secundari"). Les entrades cotitzen al mercat secundari, vol dir que els preus de les entrades fluctuen segons l'oferta i la demanda. A vegades assoleixen preus astronòmics, i a vegades no. Amb les accions és exactament igual. Les empreses emeten accions (el "mercat primari") i posteriorment es revenen al "mercat secundari", que es coneix com a "borsa".

Un cop hem entès això, la pregunta que ens hem de fer és la següent: A qui li importa si la borsa es "desploma"? En general, les úniques persones a qui hauria de preocupar són aquelles que tenien accions amb la intenció de revendre-les -els denominats especuladors-, és a dir, un percentatge ínfim de la població. A la resta de persones, la cotització dels preus de les accions ens afecta tant com ho fa la fluctuació dels raigs còsmics o el vol de les orenetes.

Tot i la escassa rellevància i el nul interès, els periodistes, comentaristes i analistes econòmics insisteixen a comentar dia sí dia també els moviments de la borsa. Ara també s'hi afegeixen els polítics. Fins a on arribarà aquesta farsa és difícil de dir.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Tota la raó. Hi ha gent que interpreta la situació econòmica exclusivament només en termes de si la borsa baixa o puja (fins i tot des dels mitjans a vegades s'exterioritza aquesta idea). Massa cops, la borsa es mou per rumors o moviments bestials de capitals d'especuladors que, com si fos un joc, fan baixar o pujar cotitzacions al seu gust.

"el Primo" ha dit...

És que en realitat és un joc.