6 de febr. 2009

Què faran amb els presoners?

El president dels Estats Units diu que vol desmantellar la presó il·legal de Guantanamo, però al mateix temps no vol alliberar els presoners que hi ha retinguts il·legalment. La solució? Enviar els presoners il·legals a Europa. Empar Moliner escriu:
Llegeixo a l’AVUI de dimarts que Obama ha admès que, “un cop alliberats, els presoners de Guantánamo puguin atacar els EUA”. En una entrevista a la NBC li preguntaven si es pot garantir que “no intentaran participar en un altre atac” i la seva resposta va ser que no. Si diu que poden garantir que no intentaran “participar en un altre atac”, significa que “ja van participar en un atac”. Si no, no diria un altre atac”. Diria “un atac”. I aleshores, si ja van participar en un atac, vol dir que són culpables de terrorisme.

És clar que també pot passar que no en siguin, i que al locutor de la NBC i al president nord-americà els hagi traït el subconscient. Segons l’AVUI, la majoria de presoners estan detinguts sense càrrecs. I si estan detinguts sense càrrecs vol dir que no han participat –o no s’ha pogut provar que hagin participat– en un atac. I aleshores, el president nord-americà i el locutor de la NBC del que tenen por és que s’hagin tornat terroristes en els set anys a Guantánamo. Jo també en tindria, francament. Per molt pacífic que siguis, set anys en una gàbia et deuen alterar. Per tot plegat, m’emociona que Obama demani “als presidents europeus –entre ells l’espanyol– que acullin alguns dels presoners de Guantánamo als seus territoris”.