16 de març 2009

Josep Pla era partidari d'aliar-se amb els "moros" contra els espanyols

Segons l'escriptor Enric Vila, Josep Pla era partidari de fer una aliança amb els moros per lluitar contra els espanyols:

Enric Vila reivindica que Josep Pla va ser independentista en la seva joventut: "El 1923, Pla escriu al seu germà que no li estranyaria veure la independència de Catalunya. Li fa notar que d’entre tots els països que s’han mantingut neutrals en la Primera Guerra Mundial, Espanya és l’únic que té la moneda devaluada. Li diu que Catalunya hauria d’aprofitar l’ocasió per fer «una aliança amb els moros». Els moros són els rifenys que lidera Abd-el-Krim, una mena de Zorro del Magrib que un parell d’anys abans havia fet una escabetxina de soldats espanyols a Annual".

"No és -afegeix- una opinió dita tot passant. Mesos més tard, ja des de París, Pla li escriu a Carles Riba: «Si a Catalunya hi hagués avui un polític, no faria res més que organitzar l’atemptat contra el rei i un déclenchement de l’ofensiva del Marroc. Ens ho prendran sempre tot si no ens posem en el seu terreny i no lluitem amb les seves armes»".