Hi ha diverses teories sobre l'origen de la industrialització. En general, però, tothom està d'acord en que qualsevol procés d'industrialització requereix la confluència de tres elements: una acumulació de capital (que els economistes clàssics anomenaven l'acumulació primitiva o original), disponibilitat de mà d'obra, i una demanda que sigui capaç d'absorbir la producció.
Des d'aquest punt de vista, sembla clar que, si l'Àfrica mai no ha aconseguit desenvolupar una economia industrial, no és per culpa de l'escassetat de ma d'obra, sinó per culpa de l'escassetat de demanda interna i de capital. Ara això podria començar a canviar. A Somàlia, tota una nova generació d'entrepreneurs s'ha llençat literalment a l'oceà a la recerca de capital (la reminiscència de les companyies britànica i holandesa de les Índies orientals no se li escapa a ningú). Per ara, el model de desenvolupament econòmic somali resulta molt prometedor. A la borsa de Haradheere ja hi cotitzen 72 companyies marítimes, quan fa escassos quatre mesos només n'hi cotitzaven 15, i els beneficis s'han disparat. L'agència Reuters cita una inversora local que va invertir un llançagranades en una companyia marítima i ha obtingut uns beneficis nets de 75.000 dòlars en només 38 dies.
Els organismes econòmics internacionals, tals com el Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional, no poden seguir ignorant la realitat dels fets que és que el model econòmic somali és un èxit sense precedents a tota l'Àfrica negra, i haurien de començar a encoratjar els altres països de la regió perquè creïn les seves pròpies companyies marítimes com més aviat millor. El futur de l'Àfrica està en joc.
2 de des. 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada