30 de nov. 2009

L'escepticisme fraudulent

L'escepticisme és l'actitud d'incredulitat davant dels fets. Ara bé, com que tot coneixement requereix en major o menor mesura un grau de credulitat (vegeu el problema de la inducció i el problema de la causalitat) l'escepticisme radical conduiria a no creure en absolutament res (e.g., ni tan sols en la pròpia existència). Hassan-i Sabbah probablement entraria dins d'aquesta categoria d'escèptics llunàtics.

Ara bé, en el llenguatge comú, «escepticisme» és refereix merament a l'aplicació del mètode científic, és a dir, la investigació de fenòmens per mitjà de la recerca i l'anàlisi d'evidències empíriques. Un científic creu que una hipòtesi és certa o no, en funció de les evidències empíriques existents.

El científic es diferencia del fals escèptic, o l'escèptic fraudulent, tals com els denominats escèptics de la teoria de l'evolució o els escèptics del canvi climàtic, pel fet que el veritable escèptic -el científic- descarta una creença quan se li presenten millors evidències. En canvi, el pseudoescèptic és limita a cercar dades que suportin la seva creença i ignora deliberadament totes les dades que la contradiuen.