18 de maig 2010

El col·lisionador del CERN podria corrompre la civilització

El Gran Col·lisionador d'Hadrons està dissenyat per accelerar diversos tipus d'hadrons a velocitats enormes abans de fer-los xocar uns contra els altres. Tot i això, molts ciutadans conscienciats sense cap experiència personal ni coneixements sobre el que fan els hadrons se senten temorosos davant la idea que grans hadrons siguin succionats a les profunditats d'un forat negre.

El giny empenyerà hadrons energitzats per una anella repetidament, cada cop més de pressa, de manera tan suau i ajustada com sigui possible, fins que col·lideixin i esquitxin matèria en totes direccions. "No és res que els raigs còsmics no facin contínuament per tot arreu", assegurava un científic particularment xerraire, "és perfectament correcte i natural".

La física dels hadrons de baixa energia i el paper de la temperatura en la producció d'hadrons són ben coneguts, de la mateixa manera que ho és el procés amb què l'hadró entra suaument dins del nucli. Però alguns qüestionen què pot passar a temperatures més elevades i calentes.

Els líders eclesiàstics s'han pronunciat sobre el giny. "Són de la mateixa polaritat!" va dir el Papa Palpatí XVI. L'Església tem que matèria estranya pugui reclutar matèria normal i tornar-la estranya.

El Gran Col·lisionador d'Hadrons s'havia de posar en marxa el setembre passat, però una fallada inexplicable i inoportuna a l'hora d'aixecar un feix d'energia ho va impedir. "Em sap molt de greu", va balbucejar un dels científics, "això no ens havia passat mai abans".