11 de nov. 2009

A favor de l'impost de successions

Ara que els polítics s'han adonat que rebaixar l'impost de successions els farà guanyar vots, és previsible que res no podrà aturar la reducció d'aquest impost. Tanmateix, és necessari entendre que l'impost sobre les successions és un impost que està perfectament justificat des d'un punt de vista filosòfic, en tant que redueix l'herència i, consegüentment, les desigualtats de naixement. Mikhail Bakunin era un partidari, no ja de gravar l'herència amb un impost, sinó d'abolir-la completament:
El derecho de herencia, en nuestra opinión, debiera suprimirse, ya que mientras exista perdurará la desigualdad económica hereditaria, no la desigualdad natural de los individuos, sino la desigualdad artificial de clases -y ello siempre engendrará la desigualdad hereditaria en el desarrollo y la formación de las mentes, y cuya continuación sería la fuente y la consagración de todas las desigualdades políticas y sociales. La tarea de la justicia es establecer la igualdad para cada uno, pues aquella igualdad dependerá de la organización económica y política de la sociedad- una igualdad con la que cada uno va a comenzar su vida, y por la que cada uno, dirigido en su propia naturaleza, será el producto de sus propios esfuerzos. En nuestra opinión, la propiedad de los difuntos debería acumularse a los fondos sociales para la instrucción y la educación de los niños de ambos sexos, que incluye la manutención de ellos desde su nacimiento hasta que alcancen la mayoría de edad.
Font: Socialisme sense estat, M. Bakunin.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

El problema ja no és tant la justícia sinó el fet que a la pràctica, els veritablement afavorits se'n poden escapolir i per ells és com sí no existís.

"el Primo" ha dit...

Clar, però el frau fiscal no afecta únicament a aquest impost. En canvi, mai no he sentit a ningú defensar que s'ha de suprimir l'impost de la renda, amb l'argument del frau fiscal.